babine recepture

ZDRAV ZAJTRK Z NAŠEGA VRTA

Danes bomo namesto klasike, kot so jajčka, salame, maslo, med za zajtrk pojedli nekaj dobrot z našega vrta.

V tem letnem času imamo pravo obilje zelenjave, zato je prav, da si jo privoščimo zdaj, ko je najbolj polna vsega dobrega.

Mi bomo danes uživali v zajtrku, ki sestoji iz paradižnika, kumar in fig. Vse to sem včeraj zvečer nabrala na mojem vrtu. Dobro je, da hrano uživamo čim manj predelano. Vedno to ne gre, danes pa imamo odlično priložnost, da si privoščimo zajtrk iz nepredelane hrane.

Paradižnik narežemo na kocke, kumare na majhne palčke, fige pa na krhlje. Vse to lepo zložimo na krožnik, posolimo, nato pa pokapljamo z dobrim olivnim oljem in kvalitetnim balzamičnim kisom. Zraven si privoščimo kos dobrega kruha. Mi si bomo danes privoščili 100 % koruzni in 100% ajdov kruh z drožmi, ki sem ju spekla včeraj zvečer.

V teh vročih dneh je dobro, če telesa ne obremenjujemo s težko hrano. Takšen zajtrk nas ne bo samo nahranil, temveč tudi napolnil naše telo z vitamini in minerali.

V knjigi Zdravilne rastline in njih uporaba lahko preberemo, da vsebujejo kumare vitamine A, B1 in C, vrsto mineralnih snovi in inzulinu podobne snovi. Ker odvaja vodo iz telesa, je kumara zelo pomembna za srčne in ledvične bolnike. Sveže stisnjen sok iz kumare odvaja toksine iz telesa, čisti kri, zelo dobro vpliva na tanko črevo, ledvice, pljuča in kožo. Kumarični sok in solata sta primerna tudi za sladkorne bolnike, ker znižujeta sladkor v krvi. V knjigi je tudi navedeno, da naj ženske v meni pijejo več kumaričnega soka.

Paradižnik vsebuje veliko vitaminov C, B1, E ter alfakarotene in betakarotene, iz katerih telo ustvari vitamin A. Če paradižnik toplotno obdelamo, postane za naše telo dostopen likopen, ki zelo ugodno deluje na naše srce in ožilje.

Pa se ustavimo še pri figah. Fige vsebujejo veliko železa, kalcija, kalija, vitamina K in B6. Zraven tega pa so še polne vlaknin.

Si bomo privoščili zajtrk, ki nas bo okrepil in nasitil? Pri tem pa zanj ne bomo porabili nič denarja, saj smo vse pridelali sami.