babine recepture

PREPROSTI KROFI

Sestavine:

  • 1 kg moke ( bela pirina, gladka pšenična )
  • 10 g soli
  • 2 JŽ sladkorja
  • 1 zvrhana žlička vinskega kamna ali pecilnega praška
  • 2 rumenjaka ali 2 veliki žlici mletega lanu namočenega v vodi
  • 2 JŽ kisle smetane ali veganskega jogurta
  • 2 JŽ slivovke ali ruma
  • 2 JŽ sončničnega olja

Za kvasec:

  • ½ l toplega mleka
  • 20 g kvasa
  • 2 JŽ sladkorja

 

Za cvrenje:

  • 1 l sončničnega olja ali maščoba po izbiri

Postopek:

Najprej pripravimo kvasec: mlačno mleko ( max. 38 stopinj Celzija ) zmešamo s sladkorjem, nadrobimo kvas in premešamo. Pustimo pribl. 10-15 minut, da naraste.

V tem času pa pripravimo ostale sestavine. Natehtamo moko, dodamo sladkor, sol in vinski kamen. Vse skupaj presejemo v posodo, v kateri bomo gnetli testo.

Ko je kvasec pripravljen, kar v to posodo s kvascem vmešamo rumenjaka, kislo smetano, slivovko in olje. Prelijemo na moko in pregnetemo toliko, da se vse sestavine premešajo med seboj. Pokrijemo in pustimo počivati 10 minut. Po počitku še enkrat temeljito pregnetemo, da dobimo svilnato gladko testo.

Pokrijemo, postavimo na pult in počakamo, da testo vzhaja, kar v praksi pomeni, da naraste za dobrih 100 %. Čas vzhajanja je odvisen od temperature prostora. Na 22-ih stopinjah vzhaja 90 minut. Nato ga še enkrat pregnetemo in spet pokrijemo, da ponovno vzhaja. Čas vzhajanja bo tokrat malenkost krajši – ko testo spet naraste za 100 %, je pripravljeno za naslednji korak.

Vzhajano testo prestavimo na zelo skopo pomokano delovno površino, ga narahlo potresemo z moko in režemo kose testa, težke med 60 in 70 g. Iz vsakih 4 kosov testa oblikujemo kroglice, ki jih »s šivom navzdol« sproti odlagamo na pomokan pladenj ali pekač.

Nežno jih pomokamo in pokrijemo s krpo, da vzhajajo 30 minut, nato jih obrnemo, pokrijemo s krpo in pustimo, da vzhajajo še pol ure. Olje segrejemo na 160-170 stopinj Celzija in vzhajane krofe nežno prestavimo v vročo maščobo. Ko prestavimo krofe v vročo maščobo, jih damo »z glavo naprej«, kar pomeni, da gre v maščobo najprej tista stran krofa, ki je bila na pladnju zgoraj.  Takoj jih pokrijemo s pokrovko in cvremo 3 minute. Nato jih odkrijemo, da jih obrnemo in jih ne pokrivamo več. Cvremo 3 minute še na tej strani.

Sveže ocvrte krofe odlagamo na papirnate brisačke. Ko se ohladijo do mlačnega, jih po želji napolnimo z marmelado in posujemo s sladkorjem v prahu.