babine recepture

KVAŠENE MIŠKE / FRITULE

Sestavine:

400 ml toplega mleka
1 žlica sladkorja
30 g svežega kvasa
500 g moke
50 g sladkorja
50 g v rumu namočenih rozin
2 ščepca soli
3 rumenjaki
Postopek:
Toplo mleko, sladkor in kvas zmešamo v manjši posodici in pustimo na pultu 10 minut, da se naredi kvasec.
Ko imamo kvasec pripravljen, damo v večjo skledo vse ostale sestavine, primešamo kvasec in s kuhalnico dobro premešamo.
Testo pokrijemo s folijo ali z mokro kuhinjsko krpo in pustimo na pultu pribl. 45 minut, da lepo naraste.
V tem času si pripravimo srednje veliko posodo in nalijemo olja za dobrih 5 cm. Ko je naše testo lepo vzhajano, segrejemo olje na 160 stopinj Celzija. Pri doseganju primerne temperature olja si lahko pomagamo na dva načina: s kuhinjskim termometrom ali z ročajem kuhalnice. Ko pomočimo kuhalnico v olje, se okrog ročaja takoj naredijo drobni mehurčki, ko je olje ravno pravšnje temperature za cvrenje.
Z dvema manjšima žlicama zajemamo testo, ga poskusimo oblikovati v kroglice ( z žlicama ) in ga takoj nežno prestavimo v vroče olje.
Cvremo do svetlo rjave barve. Pred serviranjem posujemo s sladkorjem v prahu ali javorjevim sirupom ali tekočo čokolado…