babine recepture
DOMAČA PAŠTETA
NOV RECEPT ZA PRAZNIČNO MIZO
Danes deli z nami svoj odličen recept za domačo pašteto g. Oskar Neuvirt, ki je živa zakladnica starih receptov, zgodb in toplih spominov na stare čase.Njegovo domačo pašteto sem samo enkrat poskusila in bila takoj navdušena. Recept je preizkušen, tako da kar veselo na delo.
POTREBUJEMO:
0,75 kg svinjskih jeter,
2,5 kg mastnega svinjskega mesa, najbolje svinjski zajec. Prosimo mesarja da sta ena dva kosa zajca, ker jih bomo rabili za pokrit jetra.
1kg čebule, sol (eno žlico in pol ),
poper po okusu,
česen- 1 glava,
lovor mleti,
mleta kumina po okusu.
Svinjsko mast ali margarino Ramo.
PRIPRAVA:
V namaščen pekač damo svinjsko meso, čebulo in stroke česna. Najbolje je če čebulo in česen zmeljemo z mesoreznico. Dodamo vse začimbe kot za pečenko. Čebulo in
česen posujemo preko mesa. Pečemo približno eno uro pri temperaturi okrog 180 stopinj. Obračanje mesa ni potrebno.
Po eni uri dodamo jetra in to tako, da jih prekrijemo s svinskim mesom. Pečemo še 45 minut.
Ko se vse dobro ohladi meso in jetra narežemo na kose in vse sestavine zmeljemo z finimi noži. Najbolje je multipraktik, vendar meljemo z občutkom, da je pašteta še zmeraj nekoliko bolj groba kot tista kupljena. Še najbolje je ročni strojček za meso. Dobljeno maso premešamo in dodajamo mast, da dobimo fino mazljivo pašteto. Mast lahko nadomestimo z Ramo, tisto za na kruh ne ono za pecivo. Na dobljeno zmleto maso dodamo 30 dkg Rame. Poskusimo in po potrebi lahko dosolimo ali popopramo. Pašteto damo v posodice od jogurta, ki jih prekrijemo s celofanom in shranimo v zamrzovalniku, kjer ostane 6 mesecev. V hladilniku imejmo pašteto največ 3 dni. Najboljše so posebne posodice za skrinje.
Uživanje paštete: Namažemo jo na domači kruh in počasi jemo. Nekateri prisegajo še na svež paradižnik ki gre lepo zraven kruha s pašteto.
Pozor: razmerje med jetri in mesom je lahko različno, stvar okusa. Skupna masa naj ostane ista.