babine recepture

Pregrešnoslastne preste!

DOMAČE PREGREŠNOSLASTNE PRESTE

Sestavine:
700 g moke
350 g vode
140 g droži
14 g soli
25 g ječmenovega sladu ali medu
Za kuhanje:
4 l vode
40 g sode bikarbone

Postopek:
Zmešamo moko in vodo. Mešamo tako dolgo, dokler nikjer v našem testu ne vidimo več suhe moke. Vsa moka in voda morata biti lepo povezani. Pustimo počivati vsaj 20 minut, vendar ne več kot dve uri.
Po počitku primešamo še droži, sol in ječmenov slad ali med. Gnetemo do svilnate gladkosti oz. 8 minut v mešalniku.
Pustimo vzhajati 5-6 ur. Odvisno od temperature prostora in moči naših droži.
Ko je testo vzhajano, ga razdelimo na 6 delov.
Iz vsakega dela z rokami razvaljamo eno dolgo kačo- pribl. 40-50 cm in jo zvijemo v presto, ki naj vzhaja na dobro pomokani površini 45-60 minut.

Proti koncu vzhajanja zavremo vodo, v katero smo dali sodo bikarbono. Ko so preste dovolj vzhajane, jih skuhamo v vreli vodi. Vsako stran preste kuhamo 30-40 sekund, jo hitro odcedimo in prestavimo na pekač s peki papirjem.

Če imamo radi grobo sol na presti, jo pred peko posujemo z grobo soljo.


Preste pečemo 15-18 minut v predhodno ogreti pečici na 230 stopinj Celzija.

Če želimo, lahko naredimo manjše preste, ki jih otroci lažje obvladajo. V tem primeru razdelimo testo na 12 delov, kuhamo jih 30 sekund na vsaki strani in prilagodimo čas peke, ki je v moji pečici točno 15 minut. V vaši pečici se lahko ta čas razlikuje od mojega, zato je potrebno na začetku bolj pozorno spremljati peko.
Tisti pravi okus preste, ki ga imamo vsi v spominu, bomo dosegli prav s kuhanjem v vodi s sodo bikarbono, zato bi bilo škoda ne dodati sode bikarbone v vodo. Če je nimate, pa gre seveda tudi brez.

Pek peče pregrešnoslastne preste po petdeset par,
pa pride policaj pa poje presto po petdeset par.