babine recepture

Champs Elysées

DOMAČA BAGETA

SESTAVINE:
500 g moke
350 g vode
100 g droži
10 g soli
15 g ječmenovega sladu ali medu
POSTOPEK:
Zmešamo moko in vodo ter dobro pregnetemo. Ko nikjer več ne vidimo suhe moke, pustimo počivati 20 min do 2 uri.
Po počitku dodamo droži in sol. Gnetemo 10 min v mešalniku na srednji hitrosti. Če gnetemo ročno, sledimo napotkom za ročno gnetenje.
Ko je testo pregneteno, naj vzhaja 5 – 6 ur na sobni temperaturi. Ko je dovolj vzhajano, ga prestavimo na delovno površino, razdelimo na dva dela in oblikujemo dve podolgovati bageti, ki jih damo vzhajati kar na pekač za bagete, ki smo ga prej obložili s papirjem za peko.
Bageti pokriti vzhajata pribl. 45 minut.

**********************************************************************************

Če želimo, lahko testo hladno vzhajamo, kar pomeni, da ga damo v hladilnik za 14-16 ur ( namesto 5 -6 ur na sobni temperaturi ). Ko ga vzamemo iz hladilnika, ga oblikujemo v bageti, ki ju damo vzhajati na pekač za bagete.
Bageti pokriti vzhajata 2,5 – 3 ure.

**********************************************************************************

Pečico segrejemo na maksimalno temperaturo.
Preden damo pekač v pečico, z britvico zarežemo v bagete.
Ko damo pekač v pečico, zmanjšamo temperaturo pečenja na 210 stopinj Celzija in pečemo 20-25 minut

.

Nasvet:
Če želimo ožje bagete, razdelimo testo na tri dele ali celo na štiri.

In tako si lahko pričaramo malo Francijo kar v domači kuhinji…