babine recepture
Pita iz grozdja
PITA IZ GROZDJA
Sestavine za krhko testo:
200 g masla
450 g moke
polovico vrečke vinskega kamna ali pecilnega praška
90 g sladkorja
120 g kisle smetane
2 rumenjaka
sok in naribana lupina polovice limone
ščepec soli
Sestavine za nadev:
1 kg grozdja
150 ml sladke smetane
80 g sladkorja
1 jajce
1 čajna žlička cimeta
Postopek:
Moko z vinskim kamnom presejemo v skledo in dodamo na koščke narezano maslo, sladkor, limonin sok in lupino, sol, kislo smetano in rumenjake. Hitro pregnetemo v testo. Prestavimo na delovno površino in prvič zvaljamo, zložimo eno polovico čez drugo in drugič zvaljamo, zložimo eno polovico čez drugo in nato še tretjič ponovimo. Pustimo počivati 30 minut.
Nato testo razvaljamo na debelino pribl. 1 cm, položimo v model za pite ali pekač in obložimo z jagodami grozdja. Čez polijemo mešanico sladke smetane, sladkorja, jajca in cimeta.
Pečemo 45 minut na 180 stopinj.
Preden razrežemo, počakamo, da se ohladi.
Pita pride še posebej do izraza, če uporabimo jurko ali izabelo.