babine recepture
Orehov narastek
OREHOV NARASTEK
Sestavine:
100 g masla sobne temperature
7 jajc
100 g sladkorja
220 g kruha namočenega v mleku
90 g orehov – drobno narezanih
1 čajna žlička cimeta
1 / 2 limonine lupinice
Postopek:
220 g kruha ali žemljic namočimo v mleku in pustimo tako dolgo, da nikjer v tej mešanici ne zatipamo nobenega trdega koščka.
Maslo penasto umešamo, mu dodamo jajca in sladkor ter mešamo, dokler ne naraste. Razmočen kruh odcedimo, nato pa ga z metlicami za tekoče testo zmešamo ali zmečkamo kar z rokami.
Nato dodamo mešanici masla, jajc in sladkorja še kruh in orehe.
Dodamo 1 čajno žličko cimeta in polovico naribane lupine limone.
Vse temeljito premešamo in prestavimo v pekač za torte premera 24 cm.
Pečemo 30 min pri temperaturi 180 stopinj.
Ohlajen orehov narastek lahko narežemo na poljubne kose, lahko pa izrežemo različne oblike s šablonami za izrezovanje keksov.
Zraven orehovega narastka lahko postrežemo tudi vinski šato.