babine recepture

Kuhani & kvašeni

KUHANI KVAŠENI CMOKI

Sestavine:

530 g moke
250 g mleka
1 jajce
30 g masla
1 / 2 kocke kvasa
5 g soli
1 jedilna žlica medu

Postopek:

Mleko rahlo segrejemo – samo toliko, da lahko vanj pomočimo prst in je prijetno toplo. Ne sme biti prevroče, ker potrebujejo kvasovke toplo mleko, da lahko dobro delujejo.
V toplo mleko vmešamo med, nadrobimo kvas in pustimo, da se naredi kvasec – da se kvas raztopi, naraste in priplava na površje.
Kvasec dodamo moki in takoj dodamo še vse ostale sestavine in dodobra premešamo.
Gnetemo 10 minut, da postane testo svilnato in mehko.
Ko končamo z gnetenjem, takoj oblikujemo majhne cmoke in jih enega za drugim postavljamo na pomokano desko, kjer bodo pokriti vzhajali med 20 in 30 minut.
Ko so cmoki dobro vzhajani, jih skuhamo v slani vreli vodi. Kuhamo 10 minut na vsaki strani – skupaj 20 minut na srednjem ognju.
Preden jih postrežemo, jih prelijemo s praženimi drobtinami in sladkorjem ali z mešanico maka in sladkorja.

Cmoke lahko tudi napolnimo. Možnosti so skoraj neomejene.
Lahko že v testo zamesimo na tanko narezan čemaž. Lahko pa jih napolnimo s slivami, marelicami, čokolado, marmelado… mmm!