babine recepture
Tortasta dišavnica
DIŠAVNA TORTA
Sestavine:
10 jajc
280 g sladkorja
naribana lupina 1 limone
280 g mandljev
2 čajni žlički ruma
½ čajne žličke muškatnega oreščka
1 čajna žlička cimeta
½ čajne žličke klinčkov
½ čajne žličke kardamoma
marelična marmelada
Postopek:
140 g mandljev narežemo na lističe ali majhne koščke in jih popražimo skupaj s 70 g sladkorja. Pustimo, da se ohladi.
10 rumenjakov, 210 g sladkorja in limonino lupino penasto umešamo, kar pomeni, da mešamo tako dolgo, da se začne masa peniti in zelo naraste. Dodamo 140 g drobno narezanih mandljev, rum, muškatni orešček, cimet, klinčke in kardamom. Dobro premešamo, nato pa dodamo še mandlje, ki smo jih popražili skupaj s sladkorjem.
10 beljakov stepemo v trdi sneg, ki ga nežno vmešamo v preostalo testo.
Tortni model pomažemo z maslom in posujemo z drobtinami ali obložimo s peki papirjem.
Testo prelijemo v tortni model in pečemo pribl. 45 minut na 180 stopinj.
Ko je pečeno, prestavimo na mrežico za hlajenje in počakamo, da se ohladi, nato pa prerežemo in namažemo z marelično marmelado.
Če želimo, lahko torto oblijemo z limoninim ledom ali čokoladnim prelivom.