babine recepture
KROMPIRJEVA TORTA
KROMPIRJEVA TORTA
Sestavine:
- 4 jajca
- 250 g sladkorja
- 50 g mletih lešnikov
- 25 g kakava v prahu
- 30 g v rumu namočenih drobtin
- 250 g pretlačenega kuhanega krompirja
- ½ vrečke pecilnega praška / vinskega kamna
- 300 g čokolade za kuhanje
- 150 g sladke smetane
Postopek:
- Ločimo rumenjake in beljake.
- Rumenjake in sladkor penasto umešamo. Nato dodamo lešnike, kakav, drobtine in pecilni prašek ter dobro premešamo.
- Dodamo pretlačen krompir in spet temeljito premešamo.
- Stepemo beljake in jih nežno vmešamo v »rumenjakovo« testo.
- Zlijemo v namaščen ali s peki papirjem obložen tortni obod premera 26 ali 28 cm in pečemo približno 30 minut na 180 stopinj Celzija. Z zobotrebcem preverimo, če je biskvit že pečen tako, da ga zapičimo na sredino biskvita in mora biti brez ostankov testa, ko ga potegnemo ven.
- Biskvit ohladimo.
- Pripravimo čokoladni preliv: v loncu nad paro stopimo čokolado in dodamo sladko smetano. Mešamo z metlico, da se čokolada in smetana lepo povežeta med seboj.
- Ohlajen biskvit premažemo s čokoladnim prelivom in počakamo, da se ohladi preden zarežemo.
Pa še nekaj:
- sladkorja lahko dodamo manj.
- če uporabimo brezglutenske drobtine, je lahko ta sladica popolnoma brez glutena.