babine recepture

KROMPIRJEVA TORTA

KROMPIRJEVA TORTA

Sestavine:

  • 4 jajca
  • 250 g sladkorja
  • 50 g mletih lešnikov
  • 25 g kakava v prahu
  • 30 g v rumu namočenih drobtin
  • 250 g pretlačenega kuhanega krompirja
  • ½ vrečke pecilnega praška / vinskega kamna
  • 300 g čokolade za kuhanje
  • 150 g sladke smetane

Postopek:

  1. Ločimo rumenjake in beljake.
  2. Rumenjake in sladkor penasto umešamo. Nato dodamo lešnike, kakav, drobtine in pecilni prašek ter dobro premešamo.
  3. Dodamo pretlačen krompir in spet temeljito premešamo.
  4. Stepemo beljake in jih nežno vmešamo v »rumenjakovo« testo.
  5. Zlijemo v namaščen ali s peki papirjem obložen tortni obod premera 26 ali 28 cm in pečemo približno 30 minut na 180 stopinj Celzija. Z zobotrebcem preverimo, če je biskvit že pečen tako, da ga zapičimo na sredino biskvita in mora biti brez ostankov testa, ko ga potegnemo ven.
  6. Biskvit ohladimo.
  7. Pripravimo čokoladni preliv: v loncu nad paro stopimo čokolado in dodamo sladko smetano. Mešamo z metlico, da se čokolada in smetana lepo povežeta med seboj.
  8. Ohlajen biskvit premažemo s čokoladnim prelivom in počakamo, da se ohladi preden zarežemo.

Pa še nekaj:

  • sladkorja lahko dodamo manj.
  • če uporabimo brezglutenske drobtine, je lahko ta sladica popolnoma brez glutena.