babine recepture

DOMAČI MLADI SIR

SESTAVINE:

  • 5 l domačega mleka
  • 7 jedilnih žlic limoninega soka ali kisa

POSTOPEK:

Mleko prelijemo v velik lonec in kuhamo do vretja ( 90 stopinj Celzija )  – ne sme zavreti. Odstavimo in takoj začnemo z dodajanjem limoninega soka ali kisa, ki ga dodajamo po žlicah – ne vsega naenkrat. Nato začnemo mešati in kmalu bomo opazili, da se začnejo delati grudice. Ne prenehamo z mešanjem, ampak še kar naprej mešamo kakšno minutko. Ko smo zaključili z mešanjem, lonec pokrijemo in pustimo, da se na pultu počasi ohladi. Že čez kakšni dve uri lahko vso tekočino prelijemo skozi cedilko, v katero smo položili tetra plenico, dobro odcedimo, nato pa s prostimi konci tetra plenice prekrijemo sveže pridobljeno maso in obtežimo. Pustimo nekaj ur, da se masa sprime v hlebček svežega mladega sira. Mladi sir lahko uporabljamo na več načinov: lahko ga npr. narežemo na rezine, popečemo v ponvi in ga damo na solato ali v sendvič in že imamo zdravo malico, ki se zelo prileže v teh toplih dneh.