babine recepture
Krompirjeva omaka
KROMPIRJEVA OMAKA
Sestavine:
3 srednje veliki krompirji
sol, poper
lovorjev list
česen
timijan
peteršilj
maslo
moka
1 / 4 večje čebule ali ena zelo mala čebula
4-5 jedilnih žlic kisa
1 zvrhana jedilna žlica kisle smetane
3 jedilne žlice olja
Postopek:
Krompir olupimo in ga narežemo na zelo male kocke. Prelijemo z vodo in damo kuhat. Takoj dodamo sol, lovorjev list, pol stroka sesekljanega česna, ščepec timijana in šopek nasekljanega peteršilja. Pustimo, da se kuha do mehkega.
Medtem pa v ponvi raztopimo kos masla, dodamo jedilno žlico moke in dobro premešamo. Dodamo drobno sesekljano čebulo, premešamo in na kratko popražimo. Zalijemo s kisom in vlijemo h krompirju. Popramo, dodamo 1 žlico kisle smetane in kuhamo, dokler ne povre večji del tekočine.
Tako, pa imamo krompirjevo omako, ki se odlično poda h gobjim jedem, npr. gobovim cmokom.
Zelo pomembno je, da je krompir mehek, ko dodamo mešanico s kisom, saj se zaradi kisa mehčanje krompirja prekine.
Kot otrok sem velikokrat jedla to krompirjevo omako, vendar je nisem pretirano marala. Na skrivaj in počasi se mi je priljubila v zadnjih letih. Sploh ne vem kdaj…