babine recepture
Jušne kroglice
DOMAČE JUŠNE KROGLICE
Sestavine:
250 ml mleka
250 g moke
2 jajci
25 g masla
2 ščepca soli
olje za cvrtje
Postopek:
Mleko, maslo in sol damo v ponev in kuhamo na srednji vročini do vretja. Ko zavre, dodamo moko in takoj začnemo mešati. Mešamo, dokler testo ne postane gladko in odstopa od sten posode. Pustimo, da se malo ohladi, nato pa dodamo najprej eno jajce in premešamo, nato pa še drugo jajce in temeljito premešamo. Vzamemo cedilko, ki ima večje luknje, vanjo vlijemo nekaj testa in z žlico ali zajemalko potiskamo testo skozi luknjice v vroče olje. Cvremo do zlato rumene barve, poberemo iz olja in damo na papirnato brisačko.
Lahko si pripravimo večjo količino jušnih kroglic in jih shranimo v hladilniku ali zamrzovalniku.
Lahko pa pripravljeno testo nekaj dni hranimo v hladilniku in vsak dan sproti delamo sveže jušne kroglice.
Vedno si lahko malo olajšamo pripravo domače hrane.