babine recepture

Kruh z esenco zdravja

ČEMAŽEV KRUH

SESTAVINE:
500 g moke tip 500
320 g vode
100 g droži
10 g soli
150 g čemaža

POSTOPEK:
Zmešamo moko in vodo. Mešamo tako dolgo, dokler se moka in voda ne povežeta in nikjer več ni ne duha, ne sluha o suhi moki. Pustimo počivati 20 minut, a ne več kot 2 uri.
Po počitku dodamo droži in sol. Gnetemo 5 minut na srednji hitrosti, če gnetemo z mešalnikom. Če gnetemo ročno, sledimo korakom 3 – 9 ( varianta ročno gnetenje ) v receptu moj prvi kruhek.
Dodamo opran, odcejen in na kose narezan čemaž ter spet gnetemo 5 minut na srednji hitrosti. Če gnetemo ročno, dodamo čemaž pri zadnji seriji gnetenja.
Čemaža bo veliko – ne se ustrašiti, vse se bo vgnetlo v testo.
Pokrijemo in vzhajamo 5 – 6 ur na sobni temperaturi.
Ko je testo dovolj vzhajano, ga oblikujemo v hlebček, ki vzhaja pribl. 45 minut.
Pečico segrejemo na maksimalno temperaturo.
Ko je hlebček dovolj vzhajan, ga obrnemo na pekač, zarežemo z britvico in damo v pečico.
Takoj znižamo temperaturo na 210 stopinj Celzija in pečemo 38 minut.

Že med peko se bo prostor napolnil z vonjem po čemažu.