babine recepture
Počitnice pri babici
SESTAVINE:
100 g polnozrnate pirine ali ržene moke
400 g gladke moke ( tip 500 )
320 g vode
100 g droži
10 g soli
POSTOPEK:
Zmešamo obe moki in vodo; gnetemo dokler se ne povežeta v homogeno testo, kar pomeni, da nikjer ni vidna suha moka. Pustimo počivati vsaj 20 minut, a ne več kot 2 uri.
Po počitku dodamo droži in sol ter gnetemo na srednji hitrosti 10 minut. Če gnetemo na roko, sledimo navodilom za ročno obdelavo testa.
Pokrijemo in pustimo vzhajati 5 – 6 ur.
Ko je testo dovolj vzhajano, ga oblikujemo v hlebček. Ljubeče oblikovan hlebček damo v pomokano košarico in vzhajamo 45 minut.
Medtem segrejemo pečico na najvišjo temperaturo.
Ko je hlebček dovolj vzhajan, ga damo na pomokan ali s peki papirjem obložen pekač, zarežemo z britvico in takoj v pečico z njim.
Temperaturo pečice znižamo na 210 stopinj Celzija in pečemo 38 minut.
Nasvet:
Kruh bo imel še bolj izrazit okus, če bo polnozrnata moka sveže mleta. Če vas je peka kruha že potegnila vase, je hvaležna investicija nakup gospodinjskega mlina na kamne.
Ko sveže pečen kruh počiva in se hladi na mizi, napolni prostor z vonjem po počitnicah pri babici.