babine recepture
Deviški mediteran
KRUH Z OLIVNIM OLJEM IZ MODELA
Sestavine:
500 g moke tip 500
330 g vode
100 g droži
10 g soli
25 g olivnega olja
25 g sladkorja + 20 g vode
Postopek:
Moko in vodo ( 330 g ) temeljito pregnetemo in pustimo počivati 20 minut ( lahko največ do dve uri ). Zmešamo sladkor in vodo ( 20 g ). Po počitku dodamo sol, droži in sladkor, raztopljen v vodi. Gnetemo 5 minut, nato pa dodamo olje spet gnetemo 5 minut. Če gnetemo na roko, dodamo olje pri zadnji seriji gnetenja. Pustimo vzhajati 5 – 6 ur.
Ko je testo dovolj vzhajano, ga oblikujemo v hlebček in damo namesto v košarico, direktno v podolgovat model za peko, kjer vzhaja pribl. 45 minut.
Segrejemo pečico na maksimalno temperaturo.
Ko je hlebček dovolj vzhajan ga, skupaj z modelom za peko, damo v pečico in zmanjšamo temperaturo na 210 stopinj Celzija.
Pečemo 40 minut. Ko je pečen, ga damo iz modela na mrežico za hlajenje.
Nasveti:
Sladkor lahko nadomestimo z medom
Pekač obložimo s papirjem za peko ali ga namažemo z maslom in posujemo z moko
Olivno olje lahko nadomestimo s kokosovim, sončničnim, orehovim oljem ali z raztopljenim in ohlajenim maslom.
Pozor! Že med peko poiščite dobro skrivališče, kamor boste skrili ta kruh, ko bo pečen, sicer bo izginil preden se bo sploh dobro ohladil.